Gewelddadige gijzelnemer krijgt vijf jaar cel

© Martin Nuver/112Groningen
Een 28-jarige man uit Guinee moet vijf jaar de cel in omdat hij in augustus 2013 ruim twee dagen lang vier Vietnamezen heeft gegijzeld in een woning aan de Grote Beerstraat. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald.
De gijzelaars werden bedreigd met een mes, een stroomstootwapen en een pistool. Ze waren vastgebonden met tieraps en werden dag en nacht bewaakt door de drie gijzelnemers.
De Vietnamezen hadden een hennepkwekerij en werkten voor de gijzelnemers. Die dachten dat hun werknemers een oogst achterover hadden gedrukt. Ze gijzelden de vier om geld af te persen. Zo moesten de mannen hun sieraden en bankpasjes afgeven. Ze dreigden hun oren en vingertoppen af te snijden en dwongen de mannen zo hun pincodes af te geven.
De gijzeling kwam ten einde toen familieleden van één van de gegijzelde mannen op het station van Groningen vijfduizend euro losgeld kwam overdragen.

Frankrijk

De man uit Guinee was de laatste gijzelnemer die terechtstond. De andere twee werden eerder al veroordeeld tot vijf en drie jaar cel. De drie moeten één van de Vietnamese mannen in totaal ruim zesduizend euro betalen.
De donderdag veroordeelde man zat nog in de gevangenis op Schiphol in afwachting van het vonnis. Hij heeft een verblijfsvergunning in Frankrijk, waar hij met vriendin en kinderen woont.

Schietpartij

De man kwam bij de politie in beeld door een schietpartij aan het Hoendiep vorig jaar januari. Een 35-jarige krantenbezorger werd daarbij neergeschoten, omdat hij een boekje had opengedaan bij de politie over een West-Afrikaanse bende die meerdere wietplantages in Groningen in beheer zou hebben.
De man werd ervan verdacht de schutter te zijn, maar werd wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Later kreeg de politie aanwijzingen dat hij betrokken zou zijn bij de gewelddadige gijzeling.