Oldambtsters zijn bang dat bevingen naderen

'Ik woon naast een NAM-locatie en geloof mij: die draait volop', zegt Bert Kuiper uit Scheemda. 'Vroeg of laat zijn wij aan de beurt. Of dat morgen, overmorgen of over twee jaar is weet ik niet, maar ze gaan komen.'
Kuipers is samen met een kleine 150 anderen naar Winschoten gekomen voor een bijeenkomst over bevingen en gaswinning. Ze uiten hun zorgen tegenover de gemeente, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen.

Dezelfde behandeling

De gemeente Oldambt staat niet bepaald bekend als aarbevingsgebied. Dat wil burgemeester Pieter Smit ook niet zozeer. Wat hij wel wil, is eenzelfde behandeling voor zijn inwoners als voor die van de negen 'aardbevingsgemeenten'.
Inwoners van die gemeenten komen in aanmerking voor allerlei regelingen en subsidies. Dat geldt niet voor de Oldambtsters, terwijl sommigen van hen wel degelijk met bevingsschade te kampen hebben.
Twee jaar geleden werd Nieuwolda nog getroffen door een aardbeving van 1.9 op de schaal van Richter.
Nieuwolda vs. Wagenborgen
'Ik kan het aan de burgers niet verkopen dat iemand uit Wagenborgen wel in aanmerking komt voor regelingen en iemand uit Nieuwolda niet', zegt burgemeester Smit. De twee dorpen liggen hemelsbreed nog geen vijf kilometer uit elkaar, maar Nieuwolda hoort bij Oldambt en Wagenborgen bij aardbevingsgemeente Delfzijl.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Pieter Smit dat Oldambt samen met Pekela, Veendam en Bellingwedde op wil trekken in de strijd voor gelijke behandeling van hun burgers.