Leenster Zwama 'haast' in Londen Marathon

Paul Zwama tijdens het NK Marathon 2014.
Paul Zwama tijdens het NK Marathon 2014. © ANP/Jerry Lampen
De Londen Marathon staat al heel lang op het verlanglijstje van atleet Paul Zwama uit Leens. Op 26 april in het zover. Hij loopt niet de volledige afstand van ruim 42 kilometer. Hij gaat tot halverwege 'hazen' voor de tweede groep bij de mannen.
Zwama biedt zich min of meer zelf aan als tempomaker. 'Ik heb sinds kort een nieuw management. Daar zijn ook veel buitenlandse toplopers bij aangesloten. Het bureau heeft goede contacten met de Londen Marathon en zo is het balletje gaan rollen.' zegt de Nederlands kampioen op de marathon.

'Verantwoordelijkheid is groot'

Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse atleet het tempo bepaalt in zo'n grote marathon. 'De verantwoordlijkheid is ook best wel groot. Ik moet een persoonlijk record lopen op de halve marathon. De tijd van één uur en vijf minuten is contractueel vastgelegd.'

Geldbedrag

Er ligt ook een geldbedrag klaar voor Zwama. 'Dat is geen absurd hoog bedrag hoor. Als ik het niet lukt om de streeftijd te lopen, gaat er zelfs geld vanaf' weet Zwama.
De ambitie om voor de eerste groep te hazen heeft hij niet. 'Die mannen gaan het wereldrecord aanvallen. Dat tempo zou ik hooguit een kilometer of vijf, zes volhouden.'

Paula Ratcliffe

Het wordt hoe dan ook een speciale marathon voor Zwama. Ook omdat de Britse wereldrecordhoudster Paula Ratcliffe voor de laatste keer in haar loopbaan in actie komt.