NS zet ontspoorde bewakingshond op non-actief

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft een bewakingshond op het Hoofdstation in Groningen op non-actief gezet. De hond nam vorige week donderdag een zwerver in de stationshal te grazen.
De 54-jarige man werd in zijn arm gebeten en liep een slagaderlijke bloeding op. Het slachtoffer werd vervolgens zonder medische verzorging op straat gezet.
De politie trof hem daarop hevig bloedend aan bij een bushalte aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad.

Niets gemerkt

De medewerker van het beveiligingsbedrijf is door de politie gehoord als verdachte. De zwerver zou een slaande beweging naar de hond hebben gemaakt. De hond aarzelde niet en hapte vervolgens toe.
Dat het slachtoffer daarbij ernstig gewond raakte, zou de bewaker volkomen zijn ontgaan.
Politiewoordvoerder Ger Blokzijl: 'We zijn nog op zoek naar getuigen van het incident. Zodra het onderzoek is afgerond sturen we het dossier naar het Openbaar Ministerie.'

Overlast

De 54-jarige zwerver zorgde eerder op de dag nog voor een opstootje bij een supermarkt op het Hoofdstation. Hij sloot zich vervolgens op in een toilet. De politie kwam er aan te pas om te bemiddelen.
Woordvoerder Corien Koetsier van de NS bevestigt dat de hond in kwestie voorlopig aan de ketting ligt. 'Maar dat geldt niet alleen voor deze hond. Tijdens het onderzoek wordt er voorlopig niet meer met honden op het Hoofdstation in Groningen gesurveilleerd.'
De NS werkt al jaren samen met externe beveiligingsbedrijven. Het bedrijf dat de bewaking op het station in Groningen verzorgt, beschikt volgens de politie over alle benodigde vergunningen.
De zwerver maakt het naar omstandigheden goed.