Groninger start site voor gratis overnachtingen

Een weekendje Amsterdam zonder ook maar een cent hoeven te betalen voor de overnachting. Het lijkt mooier dan het is, maar met een Gronings initiatief komt het steeds dichterbij.
Stadjer Jan van Bon heeft samen met zijn collega Marian Stoppelenburg uit Roden de site
opgericht. Het is een soort Facebook waar mensen aan elkaar kunnen vragen op een bepaalde dag te blijven slapen, bijvoorbeeld voor een weekendje weg of voor een meerdaagse wandeltocht.

Gastvrij

Van Bon en Stoppelenburg kwamen op het idee om het platform te beginnen tijdens een fietstocht van Roden naar Maastricht in augustus vorig jaar. De twee konden geen site vinden met plaatsen waar adresjes zijn om gratis of tegen een gering bedrag te blijven slapen. 'Nederland heeft ongetwijfeld een hoop gastvrije mensen, maar we konden ze gewoon niet vinden', vertelt initiatiefnemer Jan van Bon.

Besparing

Het platform is sinds afgelopen kerst online en de eerste stippen staan nu in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland en Cyprus. Van Bon: 'Het doel is dat mensen over twee jaar een wereldreis kunnen maken zonder te betalen voor overnachtingen. Daarmee bespaar je dus een groot deel van de kosten.'

Vrienden van vrienden

Toch kan nog lang niet iedereen gebruik maken van de site. Je moet namelijk uitgenodigd worden door vrienden of door vrienden van vrienden. Dit doen de makers om ervoor te zorgen dat je geen wildvreemden in huis krijgt en vertrouwen krijgt in het gezelschap waar je gaat slapen.

Senioren

Mensen hoeven niet bang te zijn om wilde studenten op bezoek te krijgen. De site richt zich op 55+'ers. 'Juist zij genieten bewust van de mooie dingen die de tweede helft van het leven hun biedt. Ze zijn dan ook bereid dit met andere te delen', zeggen de initiatiefnemers.