Driehonderd acteurs doen bevrijding Stad over

De bevrijding van de Stad Groningen wordt dit jaar groots herdacht. De stichting Liberaton of Groningen organiseert in april tentoonstellingen, een festival en een dance-evenement. Als klap op de vuurpijl wordt de bevrijding van Groningen nagespeeld.
De 're-enactment' is geen optochtje van oude legervoertuigen, maar een serieuze reconstructie van de gevechtshandelingen op de Paterswoldseweg en twee dagen later de bevrijding op de Vismarkt. Daar zijn verhalen over de bevrijding in verwerkt met medewerking van acteur/regisseur Albert Secuur. Er doen driehonderd acteurs aan mee.

Straat voor straat

De bevrijders trokken zeventig jaar geleden vanaf de Paterswoldseweg de stad in. Daar sneuvelde een Canadese soldaat. 'De bevrijding ging ook ongeveer straat voor straat,' vertelt Jeanette Straatmeijer, een van de organisatoren.

Kwetsbaar

Mede-organisator Frank von Hebel vond het jammer mensen bij de bevrijding van Groningen het eerst denken aan Bommen Berend, die de stad honderden jaren geleden belegerde. 'Het is ook een heel actueel verhaal. De gebeurtenissen om ons bewijzen dat vrijheid heel kwetsbaar is.'