OV-ambassadeurs moeten ouderen door OV-wirwar helpen

© RTV Noord/Jeroen Berkenbosch
De Stichting Welzijn en Dienstverlening (SW&D) Delfzijl is op zoek naar OV-ambassadeurs. De afgelopen tijd komen er bij de stichting veel vragen binnen over reizen met het openbaar vervoer.

Doolhof

Hoe laad ik mijn OV-chipkaart op? Waar kan ik zien hoe laat de trein vertrekt? Volgens Titia Bolhuis van de SW&D verdwalen steeds meer ouderen in het doolhof van het openbaar vervoer en moet dat anders.

Geen taxipas meer

'Het reizen met het openbaar vervoer is vrij complex', legt Bolhuis uit. 'Zeker als je al op leeftijd bent. We merken door de veranderingen in de zorg, dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een taxipasje. Zij moeten nu met de bus of trein en snappen daar helemaal niets van.'

Vrijwilligers

Daarom wil de stichting OV-ambassadeurs inzetten en is ze naarstig op zoek naar vrijwilligers. De ambassadeurs helpen ouderen bij het kopen van een kaartje of reizen zelfs met de senioren mee. 'De vrijwilligers krijgen sowieso een minicursus om alles weer even op te poetsen in het hoofd, maar eigenlijk kan iedereen, die verstand heeft van het reizen met trein of bus, zich bij ons aanmelden', zegt Bolhuis.