'Tibbling is de Modric van FC Groningen'

© JK Beeld
Simon Tibbling heeft in zijn eerste wedstrijden voor FC Groningen grote indruk gemaakt.
Hij wordt zaterdagavond tegen Go Ahead Eagles minutenlang toegezongen door het publiek in Euroborg. Ook het sportpanel tijdens de sportdiscussie op maandagochtend bij Radio Noord is zeer te spreken over de Zweedse middenvelder. 'Hij is een openbaring voor mij,' zegt analist Azing Griever. 'Hij is altijd aanspeelbaar, is altijd met het spelletje bezig. Kan beide kanten wegdraaien en heeft weinig overtredingen nodig, ondanks dat hij een balafpakker is. Je komt meer aan voetballen toe met hem erbij'.

Real Madrid

Tibbling valt ook op met zijn passing. Hij lijdt tegen Go Ahead Eagles nauwelijks balverlies. 92% van zijn passes zijn goed. 'Ik vergelijk hem met Modric van Real Madrid, hoewel dat qua verhoudingen niet kan. Maar hij is altijd onderweg, wil altijd aan de bal komen en kan alles goed met de bal,' aldus Griever.

Ontwikkelpunt

Het is volgens het panel nog niet helemaal hosanna met Tibbling. 'Als de tegenstander beter is, zoals onlangs FC Utrecht en Vitesse, dan moet hij zich verdedigend nog ontwikkelen', vindt Frederick Stokker van RTV Noord.
Hij krijgt bijval van Griever: 'Dan heeft Tibbling meer ondersteuning nodig van jongens om hem heen. Hij staat vaak goed, ook bij balverlies. Als hij een keuze moet maken om in de zone of mandekking te spelen dan heeft hij mensen nodig die hem ondersteunen en dat heeft hij nog niet. Dat kan Kieftenbeld ook niet. Die is individueel verdedigend wel aardig, maar niet ondersteunend naar zijn middenvelders.'