Eis: Cel en tbs voor brandstichtende Delfzijlster

© Archief RTV Noord / FPS
Als het aan de officier van justitie ligt, moet een 31-jarige Delfzijlster twee jaar de cel in en tbs met dwangverpleging ondergaan. Er is een hele waslijst met strafbare feiten, waaronder brandstichting, stalking en bedreiging.
De man geeft toe in 2013 in Eelderwolde de woning van zijn ex-vriendin in brand te hebben gestoken. De recreatiewoning brandde volledig af. Ook stalkte en bedreigde hij haar. Een nabijgelegen woning liep forse schade op. Het schadebedrag van bijna 14.500 euro moet de man terugbetalen, vindt de officier.
In juni 2014 stak hij het trappenhuis van een pand van Verslavingszorg Noord Nederland in de stad in de fik. Totale schade: 46.000 euro. Het grootste deel is via de verzekering vergoed, maar de overgebleven 2.500 euro moet hij ook terugbetalen.
Ook heeft hij in juni 2009 een caravan aan de Friesestraatweg in de stad laten afbranden. De bewoonster was niet thuis.

Herhaling

Omdat hij met ernstige ziekelijke stoornissen kampt en zijn psychoses worden aangewakkerd door alcohol- en cannabisgebruik, is hij volgens de officier sterk ontoerekeningsvatbaar.
'De kans op herhaling is groot en de man is een gevaar voor de samenleving en zichzelf', aldus de officier. Alleen een langdurig behandeltraject in een beveiligde en besloten setting is volgens de aanklaagster een optie.

Milder

De advocaat van de verdachte pleitte voor de mildere straf: tbs met voorwaarden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.