Webdocumentaire: Is Duitsland het land van melk en honing? Oostwaarts!

Meer en meer Groningers zoeken werk in Duitsland. En dat vinden ze daar ook. De werkloosheid is er veel lager dan in Nederland. Het verschil is zo groot, dat Duitse werkgevers hun vacatures vaak niet opgevuld krijgen. Dat blijkt uit de webdocumentaire Oostwaarts, werken in Duitsland van RTV Noord.
Over de grens blijkt volop werk voor productiemedewerkers, chauffeurs en bouwvakkers. Maar ook voor medische specialisten en verpleegkundigen.

Interactieve documentaire

In de interactieve documentaire kan de kijker zelf bepalen welk thema hij wil zien. Deze documentaire wordt steeds weer aangevuld met nieuwe verhalen en actuele ontwikkelingen, zoals Duitse les, solliciteren, ervaringsverhalen en kanttekeningen bij werken over de grup.

Oldambt aanspreekpunt voor Duitsers

Namens de regio Oost-Groningen is de gemeente Oldambt een aanspreekpunt voor Duitse werkgevers. 'Wij hebben in onze regio veel mensen die kunnen en willen werken, maar we hebben de banen niet', vertelt Arie Dijkhuis van de gemeente Oldambt. 'Maar de mensen die we hebben, matchen uitstekend met de banen in Duitsland.'

Leeftijd in Duitsland geen probleem

Voor Sietse Katuin uit Winschoten begon een nieuwe carrière over de grens. Hij is heftruckchauffeur bij Volkswagen in Emden. 'Voor mij als 50-plusser was het niet te doen in Nederland', zegt hij. 'Ze hebben liever een jonge hond dan zo'n oude man als ik. In Duitsland is dat geen probleem.'
De webdocumentaire Oostwaarts, werken in Duitsland van RTV Noord is hier te bekijken.