'Bourtange is de mooiste vestingstad van Nederland'

Vanaf maandag kun je postzegelvelletjes kopen met op de zegels een afbeelding van vestingstad Bourtange. PostNL heeft grafisch ontwerpster Karin Langeveld gestrikt om het dorp op de postzegel te zetten.
Bourtange is niet de enige vesting die op de speciale uitgave staat. Ook Elburg (Gelderland), Naarden (Noord-Holland), Hulst (Zeeland) en Willemstad (Noord-Brabant) staan op de velletjes.
Maar volgens Langeveld kan er maar één de mooiste zijn: Bourtange!

'Vallende kerstster'

'Ja, haha. Zeker als je kijkt naar de plattegrond. Hoe dat komt? Bourtange heeft de meest 'puntige' plattegrond. Het is een soort vallende kerstster. Erg fotogeniek, vind ik.'
'Zo is Elburg veel eenvoudiger. Voor grafische liefhebbers steekt Bourtange er echt bovenuit.'

Veel info over Bourtange

Het was voor de ontwerpster uit Den Haag niet moeilijk om kaarten van Bourtange te vinden. 'Er waren redelijk veel kaarten te vinden en er was veel informatie beschikbaar. Dat komt denk ik ook omdat Bourtange heel fotogeniek is.'
Langeveld heeft voor de stadskaarten vooral online gezocht: 'Ik ben op zoek gegaan naar historische plattegronden. Dat kan via internet, bijvoorbeeld via het Geheugen van Nederland.' De stadskaart van Bourtange stamt uit 1740.

Luchtfoto's

Op de zegels zelf zijn de afbeeldingen van de vestingen te zien. Op het postzegelvel worden die gecombineerd met luchtfoto's, gemaakt door Karel Tomeï.
Ze is erg tevreden over het resultaat: 'Het is erg mooi en strak gedrukt. De kleuren knallen er echt uit. Ja, ik ben dus heel blij met het eindresultaat. Het ziet er goed uit.'
De zegel is zowel online als in de postkantoren te bestellen. Maandag nam wethouder Giny Luth van Vlagtwedde de eerste exemplaren -in Bourtange- in ontvangst.