Vogelaars in Beijum: 'Dit is een hele belangrijke'

'Dit geeft een adrenaline en spanning. Het is onwijs leuk'. Een vogelaar uit Amstelveen is dinsdagmorgen heel vroeg vertrokken om voor zijn werk aan nog de grijze junco te kunnen spotten in de Groninger wijk Beijum.

Glunderend staat de man verslaggever Wiebe Klijnstra te woord. Het is gelukt. Het grijs witte vogeltje is vastgelegd op de camera. 'Dit geeft een echt lekker gevoel. Dit is een hele belangrijke'.

Paar honderd
Vogelspotters uit alle windstreken komen af op de Noord-Amerikaanse zangvogel. Het vogeltje laat zich geregeld zien bij het volkstuincomplex aan de rand van de wijk. 'Vandaag komen er wel een paar honderd mensen op af', zegt de vogelaar uit Amstelveen. Hij neemt nog een slok koffie voordat hij goed geluimd weer afreist naar de Randstad. Missie geslaagd.

Dinsdagmorgen om 9.00 uur zijn er al zo'n 60 vogelaars met verrekijkers en enorme camera's actief. Buurtbewoners slaan het allemaal met verbazing gade. Ze snappen maar weinig van de opwinding.

Klapper
Een man uit Schiedam is vanmorgen om vier uur opgestaan om de zeldzame dwaalgast te zien. 'Dit is echt een klapper', zegt hij opgetogen. Een man uit Veenendaal heeft het vogeltje ook al kunnen fotograferen. Maar hij is niet tevreden. 'De foto is onscherp, dus ik hoop dat ik hem straks nog een keer zie'.

Tweede keer
Volgens de club van Nederlandse vogelspotters is het de tweede keer dat de grijze junco in ons land is waargenomen. De eerste keer was in februari 1962.

Zie ook: Zeldzame zangvogel gesignaleerd in Groningen
Gemaakt door: Carl Derks
Deel dit artikel:

Recent nieuws