Prostitutiepanden meppende uitbater mogen dicht

© Google Street View
Burgemeester Den Oudsten mag vijf prostitutiepanden aan de Vishoek en de Hoekstraat in Groningen per direct sluiten. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald.
Den Oudsten besloot op 16 januari om de vijf panden per 2 februari te sluiten, maandag dus. Dat besluit was een direct gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in een langlopende strafzaak tegen de eigenaar van de bordelen.
Die had bij rellen op de Grote Markt in 2007, nadat de voetbalwedstrijd Nederland-Servië tijdens het EK onder 21 was gespeeld, een Serviër ernstig mishandeld. Het vonnis, negen maanden cel wegens poging tot doodslag, werd in januari onherroepelijk.

Half jaar cel

Reden voor de burgemeester om tot sluiting van de panden over te gaan. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat namelijk dat de burgemeester een vergunning voor een prostitutiepand mag intrekken wanneer de aanvrager is veroordeeld tot een onherroepelijke gevangenisstraf van een half jaar of langer.
De gemeente had al vaker aangekondigd tot actie over te gaan zodra dat het geval zou zijn.

Schadevergoeding

De pandeigenaar stapte vorige week naar de rechter om de beslissing van de burgemeester aan te vechten. Alle prostitutiepanden in het A-kwartier moeten per 1 januari 2016 sowieso dicht. De advocaat van de man stelde dat deze eerdere sluiting wel heel kort dag was en dat de man zijn bron van inkomsten hiermee direct zou kwijtraken.
Ook zou hij extra schade lijden, omdat hij nu waarschijnlijk geen aanspraak meer kan maken op een schadevergoeding van de gemeente bij de algehele sluiting in 2016.

Gevaar voor prostituees

De rechter vond dat dit niet opwoog tegen de argumenten van de burgemeester. Hoewel de man sinds het incident in 2007 niet verder met justitie in aanraking is geweest, heeft hij immers wel degelijk aangetoond tot grof geweld in staat te zijn.
Daarmee vormt hij een gevaar voor de toch al kwetsbare vrouwen die in de panden werken en voor de openbare orde, zo oordeelde de rechter.
Hij stelde daarmee de burgemeester in het gelijk.