'Delfzijl discrimineert gehandicapten met ontoegankelijke poort'

Volgens de Seniorenpartij uit Delfzijl worden gehandicapten gediscrimineerd, omdat de gemeente Delfzijl weigert de monumentale toegangspoort 'De Grote Waterpoort' rolstoelvriendelijk te maken. De partij dient een klacht in bij de Europese Unie.
De grote Waterpoort

De grote Waterpoort is een doorgang in de waterkering van Delfzijl die het centrum met de haven verbindt. De Waterpoort is één van de toeristische trekpleisters van de Havenstad en wordt zowel in de zomer als in de winter veel bezocht.
Omdat het centrum lager ligt dan de haven bevat de doorgang een aantal traptreden. Een ramp voor bezoekers met een rollator, rolstoel of kinderwagen, volgens fractievoorzitter Jan Ottens.

'De oplossing is simpel'

Gehandicapten moeten nu een heel stuk omlopen of omrijden willen ze de haven of het centrum bereiken. 'Dat kan toch niet de bedoeling zijn? De oplossing is heel simpel: maak een oprijschansje en iedereen kan er langs', legt Ottens uit.

Europese Unie

Jan Ottens heeft het probleem en de oplossing naar eigen zeggen al meerdere malen bij het college van burgemeester en wethouders neergelegd maar dat heeft niets uitgehaald.
Ottens: 'Ik krijg veel klachten binnen van onder meer ouderen die ervan balen niet door de Waterpoort te kunnen. Het college luistert niet naar me, dus zoek ik het hogerop en stuur ik een klacht naar de Europese Unie. Hopelijk tikken ze de wethouders op hun vingers en wordt er naar een passende oplossing gezocht'.

Reactie gemeente

De gemeente laat weten dat ze het verzoek van Ottens om de grote Waterpoort niet rolstoeltoegankelijk te maken zeer zorgvuldig heeft gewogen. In een schriftelijke reactie schrijft ze: 'De Wmo Adviesraad heeft de gemeente geadviseerd niet over te gaan tot het voor rolstoelen toegankelijk maken van de waterpoort, het college heeft dit advies overgenomen. Er zijn goede en veilige toegangsalternatieven aanwezig om in de haven van Delfzijl te komen. Wanneer iemand tegen dit besluit in beroep wil gaan, staat hem dat vrij.'