Ook D66 wil minder gas winnen in Groningen

De gaswinning in Groningen moet terug naar het niveau van circa 30 miljard kuub. Dat is het niveau dat nodig is om te voldoen aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft dat dinsdag gezegd. De veiligheid moet volgens haar vooropstaan.
'Deskundigen zeggen dat door de hoeveelheid gas die wordt gewonnen terug te schroeven, de kans op aardbevingen afneemt. Koop daarmee tijd die nodig is voor de veiligheid van Groningers en om de huizen te verstevigen.'

Minder aardbevingen

Van Veldhoven wijst erop dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM hebben aangegeven dat het verlagen van de hoeveelheid gas die wordt gewonnen, leidt tot minder'aardbevingen.
Eerder pleitten ook CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, PVV en Partij voor de Dieren er al voor de gaswinning te verlagen richting de 30 miljard kuub. Ook de PvdA neigt daartoe.

Debat

Volgende week debatteert minister Henk Kamp van Economische Zaken met de Kamer over de gaswinning in Groningen. Kamp kondigde eerder aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wil verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub.