Roswinkel maakt monument voor gecrashte Canadees

In het Drentse Roswinkel wordt op dit moment hard gewerkt aan een monument ter nagedachtenis aan de daar in 1945 op tragische wijze gesneuvelde Canadese soldaat Walter Sies.
Sies zat in een vliegtuig dat bommen had geworpen bij Osnabrück. Daarbij werd het vliegtuig geraakt door Duitse afweer. Bij Roswinkel sprong Sies op 16 februari 1945 uit het vliegtuig, maar zijn parachute ging niet goed open.

Vallende kinderwagen

De aanjager van het monument is Harm Joling uit Roswinkel. Hij zag als bijna zesjarige in een perceel langs de Roswinkelerstraat de soldaat naar beneden komen. Volgens Joling leek het wel of er een kinderwagen uit de lucht viel.
Op latere leeftijd verzamelde Harm Joling steeds meer informatie over soldaat Walter Sies en de gebeurtenis in Roswinkel. Hij kwam ook in contact met een kleinkind van Sies, die zijn grootvader nooit heeft gekend.
Regen en vorst
De Roswinkelers die betrokken zijn bij de bouw van het monument ondervonden veel problemen. Het duurde lang voordat provincie en gemeente groen licht gaven voor een financiële bijdrage, daarna regende het veel en de laatste nachten vriest het, waardoor het metselen bemoeilijkt wordt.

Inmiddels heeft Joling een grote tent om het monument in aanbouw gezet met daarin een elektrisch kacheltje. Op maandag 16 februari wordt het monument officieel onthuld.