Wethouder Van Keulen bezorgd over lot V&D

Wethouder Joost van Keulen maakt zich zeer grote zorgen over de toekomst van de V&D-vestiging in de stad Groningen. De rechter in Amsterdam doet vrijdag uitspraak in een kort geding dat verhuurder IEF Capital heeft aangespannen tegen de warenhuisketen.
IEF eiste dinsdag ontruiming van de vier belangrijkste filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht omdat V&D niet aan zijn huurverplichtingen voldoet. Het vastgoedfonds is ook eigenaar van nog eens acht V&D-panden, waaronder de V&D aan de Grote Markt.
'Spannende tijden'
EZ-wethouder Van Keulen heeft dinsdagmiddag contact gehad met het warenhuisconcern om zich te laten informeren. 'Het zijn onderhandelingen tussen het concern, de bonden en de verhuurders, daar moet ik me niet in mengen.' Ook heeft Van Keulen een bericht gestuurd aan verhuurder IEF om het belang van het voortbestaan van V&D te benadrukken. 'Maar veel meer kan ik niet doen. Het zijn spannende tijden.'

Huurvrij
Het noodlijdende V&D kampt met een liquiditeitsprobleem en heeft alle eigenaren van zijn panden gevraagd in te stemmen met een huurvrije periode van vier maanden en daarna een structurele huurverlaging. Ook andere verhuurders verzetten zich daartegen, maar IEF is de eerste die naar de rechter is gestapt.

Massaontslag
Ontruiming van de vier filialen, die verantwoordelijk zijn voor 17 procent van de omzet van V&D, luidt het einde van V&D in, stelde de raadsman van het warenhuisconcern. 'V&D kan een dergelijke terugval in de omzet in combinatie met een afvloeiingsregeling voor ruim zeshonderd werknemers niet dragen. Het voorzienbare gevolg is dat alle 10.500 werknemers van V&D hun baan verliezen.' Volgens de V&D-raadsman stuurt IEF bewust aan op een faillissement van het warenhuisconcern.