Massa-ontslag bij TSN Thuiszorg

Massa-ontslag bij TSN Thuiszorg. Tweehonderd mensen verliezen hun baan, omdat er geen werk meer voor hen is. Vijftig van hen werken voor gemeenten in Noord-Nederland.
In onze provincie gaat het om Zuidhorn, Marum, Leek en Grootegast.

Niet kostendekkend

Hij zegt dat gemeenten door hun bezuinigingen TSN dwingen om afscheid te nemen van honderden thuiszorgmedewerkers. Ook stoppen gemeenten vaak met het regelen van thuiszorg voor inwoners. De tarieven die gemeenten aan TSN vergoedt, zijn volgens TSN-directielid Anton Witte bij lange na niet kostendekkend. Voor de mensen die nu hun werk kwijtraken is er een sociaal protocol waarin staat dat TSN medewerkers op weg helpt richting een andere baan.

Extra geld

Witte zegt dat de ontslagen nog maar het begin zijn van een veel grotere ontslaggolf. Landelijk zullen duizenden thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Bij TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van het land, werken circa 20.000 mensen. Staatssecretaris Van Rijn heeft 190 miljoen uitgetrokken om thuiszorgbanen overeind te houden. Witte: 'Wij proberen daar wat mee te doen, maar vergeten wordt dat van iedere client een eigen bijdrage van tien euro per uur wordt gevraagd. Veel mensen hebben daar de middelen niet voor.'