SP loopt boos weg uit vergadering over Dialoogtafel

SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek
SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek © Archief (RTV Noord/Edwin in 't Veld)
SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek is woensdagmorgen kwaad weggelopen uit een overleg met gedeputeerde William Moorlag (PvdA).
Tijdens de vergadering konden partijen uit Provinciale Staten ideeën meegeven aan de gedeputeerde, in aanloop naar een bijeenkomst van de Dialoogtafel op 18 februari.
Volgens SP'er Mastenbroek heeft de vergadering absoluut geen zin: 'Het doel van de bijeenkomst is dat we voorbespreken wat er aan de Dialoogtafel wordt besproken, maar Moorlag weigert stukken te verstrekken. Waar kunnen we dan over spreken? Dan lezen we alles alsnog achteraf in de krant'.

'Niet zo sterk'

Gedeputeerde Moorlag laat in een reactie weten geen inzage in de stukken te kunnen geven: 'Het gaat over stukken van een ander orgaan. De bijeenkomsten van de Dialoogtafel zijn besloten'.
Over de actie van de SP is de gedeputeerde kort: 'Ik vind het niet zo sterk. De kern van politiek bedrijven is dat je met elkaar in gesprek bent'.

Afgedwongen

Het Statenoverleg over de Dialoogtafel werd eerder afgedwongen door een meerderheid van de partijen. SP-Statenlid Mastenbroek laat het er niet bij zitten. Hij wil de kwestie komende Statenvergadering opnieuw op de agenda: 'Wat ons betreft voert Moorlag de door de Staten aangenomen motie niet goed uit'.
Moorlag wacht de stappen van de SP af, maar tempert nu al de verwachtingen: 'Ik heb eerder al gewaarschuwd voor de belemmeringen van deze bijeenkomsten. Het overleg is door de Staten ingesteld. Als bestuurder ben ik vanzelfsprekend beschikbaar daarvoor, maar ik plaats grote vraagtekens of dit wel goed georganiseerd is'.