Stad overweegt vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling

De deur staat op een kier voor vuurwerkvrije zones in de stad Groningen. De gemeente wil de mogelijkheden onderzoeken.
Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor het afschaffen van consumentenvuurwerk en had de gemeente gevraagd of het niet tijd wordt voor nieuw vuurwerkbeleid. Volgens de partij zijn steeds meer mensen voor een vuurwerkverbod.

Vuurwerkvrije zones

Burgemeester en wethouders antwoorden dat ze de landelijke regelgeving over particulier vuurwerk met belangstelling volgen. Zeker nu vuurwerk pas vanaf zes uur 's avonds mag worden afgestoken, zien ze geen reden om particulier vuurwerk volledig te verbieden. Dit zou ook niet te handhaven zijn. Wel kijken ze naar mogelijkheden voor vuurwerkvrije zones. Wethouder Roeland van der Schaaf: 'Ik denk dat we daar best mee kunnen experimenteren. Rondom het aftelfeest op de Grote Markt was vuurwerk ook niet toegestaan. Eigenlijk was dat al een soort vuurwerkvrije zone'.

Faciliteit of repressie

Van der Schaaf kan nog geen antwoord geven op de vraag of dit de gebieden moeten zijn waar het nu vaak onrustig is tijdens de jaarwisseling. 'Dat is precies de discussie die we moeten hebben. Het is maar net of je het positief of negeatief insteekt. Ga je faciliteiten inrichten voor Stadjers, die het leuker vinden om Oud en Nieuw in de buitenlucht te vieren zonder vuurwerk of zie je het als repressiemiddel. We neigen veel meer naar het eerste'. Als de voor-en nadelen op een rij staan, mag de gemeenteraad een oordeel vormen.

Schade

Overigens is er afgelopen jaarwisseling voor ruim 31.000 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Dat is vergelijkbaar met het jaar darvoor. Opvallend is een schadepost van 11.000 euro aan kunstgrasvelden. Het gaat dan om brandplekken. Het opruimen van het vuurwerkafval heeft de afdeling Stadsbeheer vierhonderd uur gekost, wat neerkomt op 18.000 euro. Het vooraf verwijderen van straatmeubilair op risicovolle plekken en het later terugzetten kostte 180 uur: 8100 euro.