Enige vrouwensloeproeiteam van Groningen dreigt verloren te gaan

Met z'n zessen roeien in een 8-persoonsboot, het gaat, en daar is volgens Sloeproeivereniging Delfzijl ook alles meegezegd. Momenteel doet het zeskoppige damesteam van de vereniging niet anders maar als daar niet snel verandering in komt moet het team noodgedwongen stoppen in de competitie.
'Blijft niets over'

'Doodzonde' zegt stuurman Dennis Klasen die de dames elke zaterdag traint. 'Ze zijn het enige vrouwenteam in de provincie dus als dit team wegvalt, blijft er hier in ieder geval niets over'. Volgens Klasen zit de dichtstbijzijnde ploeg in Friesland en dat is voor de Delfzijlsters te ver.

Onbekend maakt onbemind

Het team mist twee tot drie roeisters, een niet al te moeilijk aantal zou je zeggen maar toch lukt het de club maar niet om nieuwe dames aan te trekken. Volgens roeister Hellen Ellens komt dat omdat veel dames niet weten dat de sport überhaupt bestaat. 'Of ze denken dat het koud, vies en nat is', lacht Ellens 'maar dat is echt niet zo. Het is heerlijk met de kop in wind en tussendoor ook nog gezellig.'

..en niet alleen bij de dames

Toch kampt de vereniging met een ernstig tekort aan leden. Want niet alleen het vrouwenteam komt roeiers tekort, ook de heren hebben nieuwe teamgenoten nodig. 'Vervelende van het te kort is dat je bijvoorbeeld niet mag starten bij de Harlingen-Terschelling race, de wedstrijd waar het allemaal omdraait. Bij te weinig deelnemers verlies je je startbewijs en moet je weer opnieuw loten en dan duurt het jaren voordat je weer mag starten. Dat moeten we koste wat het kost voorkomen', legt Klasen uit.

Iedereen is welkom

Momenteel traint de Sloeproeivereniging een keer per week, op zaterdagochtend in de haven van Delfzijl. Zomers loopt de trainingsfrequentie op tot ongeveer drie keer per week. Ellens: 'Iedereen is welkom, kom het maar gewoon een keer proberen. Het is supergezellig en je traint ook nog eens je hele lichaam!'