Politiebond: 'GGZ moet verwarde mensen monitoren'

Politiemensen hebben steeds vaker te maken met verwarde mensen. Politiebonden ACP en ANPV willen daarom onderzoeken of agenten wel in staat zijn om met mensen met psychische problemen te werken.
Twee weken geleden
bij het Groninger Museum. Maandag zorgde een verwarde man voor
in zijn huis in Roden. Het appartementencomplex raakte zwaar beschadigd.

Stijgende cijfers

Volgens politiebond ANPV liegen de cijfers er niet om. In 2011 moest de politie 40.000 keer uitrukken voor mensen met psychische problemen. In 2013 is dat gestegen naar 52.000 keer. Volgens Ronald Pronk van de ANPV is de stijging te verklaren door de bezuinigingen in de zorg.

Slachtoffer

'De politie wordt slachtoffer van het beleid van de GGZ. Verwarde mensen blijven steeds langer thuis. Bij een calamiteit komen wij natuurlijk in actie, maar daarna zit er nog een heel traject aan vast. De GGZ moet ze in de gaten blijven houden, maar vaak komt dat op het bordje van de politie terwijl wij daar de capaciteit niet voor hebben.'

Minder grip

Volgens GGZ-instelling Lentis dreigen steeds meer mensen met psychische problemen door de bezuinigingen buiten de boot te vallen. Daarom kan de geestelijke gezondheidszorg er steeds minder goed grip op krijgen.

'Minder toegankelijk'

'Het wordt steeds minder toegankelijk. Mensen met ernstige stoornissen krijgen straks mogelijk hun behandeling niet meer vergoed. Dan komen ze niet meer in de zorg, wat voor grote problemen zorgt.'
Politiebond ANPV vindt dat het kabinet zich bewust moet zijn van de gevolgen van de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Ze leggen het probleem neer bij Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.