Geen huurverlaging voor FC Groningen; mogelijk afspraken over onderhoudskosten

© JK Beeld
FC Groningen hoeft niet te rekenen op een lagere huur voor stadion Euroborg. Dat zei wethouder Paul de Rook (D66) namens het stadsbestuur woensdag tijdens een commissievergadering in antwoord op vragen van de SP.
SP-raadslid Nicole Temmink vroeg opheldering omdat FC Groningen-directeur Hans Nijland bij herhaling in de media laat weten een huurverlaging op zijn plaats te vinden omdat de huisvestingskosten van de club relatief hoog zijn in vergelijking met andere clubs.

1,8 miljoen

FC Groningen betaalt jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen euro voor het gebruik van stadion Euroborg. De club huurt het onderkomen van NV Euroborg, waarvan de gemeente Groningen de enige aandeelhouder is.
FC Groningen en de gemeente Groningen zijn al sinds vorig jaar mei in onderhandeling over de huisvestingskosten. Hoewel huurverlaging er dus niet in zit, betekent dit niet dat de gemeente helemaal niets wil doen.

Budgetneutraal

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) laat woensdagavond weten: 'We zoeken naar een oplossing die voor ons als gemeente budgetneutraal is en de club verder helpt. Daarvoor moet je denken aan een oplossing op het gebied van de onderhoudslasten. Dat is dus iets anders dan huurverlaging.'

Zelf onderhouden

De gemeente Groningen betaalt op dit moment 300.000 euro per jaar voor het onderhoud aan de Euroborg. Een mogelijkheid is dat FC Groningen zelf verantwoordelijk wordt voor het ouderhoud. In ruil daarvoor zou de club éénmalig een bedrag van vele miljoenen euro's kunnen krijgen.
Wethouder Van der Schaaf wil nog niet ingaan op details: 'Dat gesprek voeren we momenteel met de club. We staan onder voorwaarden ervoor open, maar een besluit is nog niet gevallen.'
Van der Schaaf verwacht binnen een paar maanden duidelijkheid.