Bewindvoerder verduistert pgb-geld ex-vriend

© RTV Noord
Een 41-jarige vrouw uit Bellingwolde heeft 200 uur taakstraf en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor het verduisteren van geld uit het persoonsgebonden budget (pgb) van haar ex-vriend. Ze moet zo'n 23.000 euro terugbetalen.
Tussen juni 2008 en oktober 2009 was de vrouw aangesteld als bewindvoerder van een man die pgb-houder was en een dikke 50.000 euro op jaarbasis ontving. Ze had op dat moment tevens een relatie met de man en woonde met hem samen. Toen zijn eerdere bewindvoerder overleed, nam de vrouw het over.

Computergames

Dat ging niet goed. De man speelde veel computergames en wilde daarvoor telkens nieuwe spellen en apparatuur kopen. De vrouw zei dat ze dat niet kon weigeren, omdat hij dan agressief werd richting haar.

Vogels

Ook moest ze zorgen voor de meer dan honderd vogels die de man in zijn garage hield, een hobby die ook geld kostte. Ze gaf toe dat ze het bewindvoerderschap veel eerder had moeten overdragen, maar dat ze dat toen niet durfde.

Verantwoorden

De vrouw had in totaal 50.000 euro van de rekening van de man naar haar eigen rekening overgemaakt. Naar eigen zeggen deed ze dat omdat anders de man zelf alles op zou maken. Ze zei alles te kunnen verantwoorden, ware het niet dat de man haar mappen had meegenomen toen het stel in 2009 met ruzie uit elkaar ging.

Terugbetalen

De nieuwe bewindvoerders van de man hadden de map overigens later evenmin onder ogen gekregen. Het zorgkantoor had over 23.000 euro geen verantwoording gekregen, daarom werd dit bedrag als schadevergoeding geëist.

Flatscreen en uitstapjes

De vrouw gaf toe dat ze ook haar eigen rekeningen van de Belastingdienst van het pgb-geld had betaald, maar zag dit niet als verduistering. Ze had zelf toen geen bron van inkomsten en leefde mee van het pgb van de man. Ook werden een flatscreen en twee uitstapjes naar pretparken van het geld betaald. De vrouw zei dat dit ook de man ten goede kwam, ze woonden immers samen.

Geld in eigen zak

De rechter vond dat de vrouw niet alleen potje had gemaakt van haar verantwoordelijke bewindvoerderstaak, maar achtte ook bewezen dat zij zichzelf het geld had toegeëigend.
Daarmee vonniste hij hoger dan de eis van de officier van justitie. Die had namelijk een taakstraf van 150 uur in gedachten, zonder schadevergoeding omdat die volgens hem via een civiele rechtbank moest worden toegekend.