Bakker Bart in Groningen mag open blijven

© Google Maps
Bakker Bart aan de Grote Markt in Groningen mag open blijven. Dat heeft de rechter donderdag besloten tijdens een kort geding.
Het moederbedrijf van de broodjeszaak spande het kort geding aan, omdat de Groninger franchisenemer het pand niet wilde verlaten.

Ton schuld

De vestiging in Groningen had ruim een ton schuld, was onhygiënisch en werkte niet volgens de regels van Bakker Bart. Het moederbedrijf wilde daarom dat de vestiging in december 2014 dicht ging. De franchisenemer weigerde dat.
Volgens de rechter had Bakker Bart de ontbinding van het contract eerder moeten aankondigen. Dat de vestiging schulden had, was al langer bekend. Volgens de rechter kon dat geen reden zijn om het contract zomaar open te breken.
Het contract liep nog tot 21 juni dit jaar.

Schuld betalen

Van de rechter moeten de Groninger franchisenemers voor april hun schuld van 107.000 euro betalen aan het moederbedrijf.

Bodemprocedure

Intussen loopt nog een bodemprocedure van de franchisenemers van de Groninger vestiging en elf anderen tegen het moederbedrijf. Zij vinden dat zij door de te hoge prijzen onnodige verliezen lijden en eisen de geleden schade op.
De problemen bij de Groninger vestiging van Bakker Bart begonnen toen in 2009 de huurprijzen omhoog gingen en direct daarna de crisis zich aandiende.