CVW: Sterke economische groei door aardbevingsmaatregelen

Het Centrum Veilig Wonen verwacht de komende jaren een sterke economische groei in het aardbevingsgebied.
Dat zei directeur Peter Kruyt van het
donderdagavond tijdens een bijeenkomst van netwerkorganisatie Eemshaven.info in Delfzijl.

Meer dan landelijk

Volgens Kruyt wordt die ecomische groei ' ruim meer' dan het landelijk gemiddelde. Hij baseert dat onder meer op de maatregelen die worden genomen om de woningen in het gebied aan te pakken.
De belangrijkste impuls gaat dan ook uit van de bouw. Inmiddels hebben zich 650 bedrijven bij het Centrum Veilig Wonen aangemeld om in aanmerking te komen voor de werkzaamheden. Een maand geleden waren dat er 400.

Duizenden huizen

Er moeten tienduizenden huizen worden verstevigd om ze aardbevingsbestendig te maken. Alleen al dit jaar gaat het om 3000 woningen. Volgend jaar zelfs om 5000. Daarvoor is personeel nodig. Kruyt schat in dat het daarbij gaat om 1200 tot 1500 mensen.
Om het economische effect zo groot mogelijk te maken is het wel nodig dat die bedrijven uit de eigen regio komen.

Eigen provincie

Volgens Kruyt is dat het geval. van de 650 aanmeldingen om voor de erkenningsregeling van het Centrum zijn er maar 170 van buiten de provincie. Ook zijn eigen centrum geeft de lokale economie een zetje doordat er over een tijdje zo'n 170 mensen werken. Die komen voornamelijk uit het aardbevingsgebbied zelf.

Verduurzaming

Kruyt wijst ook op het geld dat beschikbaar is voor verduurzaming van de huizen. Elk huishouden in het aardbevingsgebied mag 4000 euro besteden aan maatregelen als dubbel glas, zonnepanelen of een HR ketel.
Als klap op de vuurpijl komt er bijna 100 miljoen euro beschikbaar via de zogeheten Economic Board. Met dat geld moet de Board bedrijvigheid aanjagen in het MKB.