Jury over schildertalent: 'Wat zij kan is fantastisch'

'Ik tekende Donald Duckjes op die leeftijd. Wat zij kan is fantastisch.' Dat zegt jurylid en schilder Rein Pol over het schilderwerk van Kesuma van Geel (10) uit Appingedam.
Kesuma won vorige week met haar schilderij de Stilleven Schilderwedstrijd van Museum Stad Appingedam. Het schilderij van de tiener is samen met het werk van andere deelnemers tot 15 maart te zien in het SNS-fonds Eemsmondgebouw in Appingedam.

Unaniem

Toen haar vader vertelde over de wedstrijd wist ze meteen wat ze wilde schilderen: 'Fruit!' De tienjarige Kesuma is verzot op fruit.

Jaloers

De jury was zo onder de indruk van het tekenwerk van de Damster basisschoolscholiere dat ze unaniem kozen voor Kesuma. 'Het schilderij van Kesuma moest in de kindercategorie gewoon winnen,' lacht kunstenaar Rob Mølman.
'Bovendien ben ik jaloers op haar manier van schilderen', onthult Mølman. 'Ik hoorde van haar moeder dat ze het in een uurtje op papier gezet heeft. Dat wil ik ook kunnen'

Boerenkool

De tachtigjarige meneer Menninga heeft iets langer op zijn kunstwerk gebroed. Zijn stilleven van de voorbereidingen van de boerenkoolmaaltijd kreeg een eervolle vermelding van de jury.
Menninga deed er een stuk langer over dan de jongste winnaar. Hij schilderde zijn doek in drie weken tijd. 'Maar af toe legde ik het weg en deed ik wat anders,' grapt de senior.

Henk Helmantel

Uiteindelijk kreeg de jury ruim zestig werken uit binnen- en buitenland onder ogen. Martine van der Reijden uit Amstelveen ging er met de hoofdprijs vandoor. Ook Ralph Krebbers en Gonda Veenhuis kregen een eervolle vermelding.
De schilderwedstrijd is door Museum Stad Appingedam in het leven geroepen om amateurschilders de kans te geven hun werk te laten beoordelen door professionele schilders. Niet de minsten overigens, de voorzitter was Henk Helmantel.