Liveblog: Tientallen ongelukken door extreme gladheid (gesloten)

Op meerdere wegen in onze provincie zijn zaterdagochtend tientallen ongelukken gebeurd door de gladheid. Bij een van die ongevallen op de A7 bij Leek zijn twee zwaargewonden gevallen.
Het advies om niet meer de weg op te gaan is inmiddels ingetrokken, maar Rijkswaterstaat adviseert automobilisten wel goed uit te kijken. Plaatselijk kan het nog glad zijn.
12:33 Het verkeer rijdt weer en de ijzel lijkt grotendeels te zijn verdwenen. Daarom sluiten we dit liveblog.

11:40 Door alle ongevallen is op een aantal plekken langs de A7 en A28 schade ontstaan aan de vangrail. Rijkswaterstaat gaat dit zaterdagmiddag repareren. Daardoor wordt op de A7 tussen Leek en Groningen en de A28 tussen Tynaarloo en Groningen-Zuid één rijstrook afgesloten.

11:17 De problemen op de wegen door de ijzel nemen langzaam af. Rijkswaterstaat heeft het advies om niet meer de weg op te gaan ingetrokken. Het kan plaatselijk nog wel glad zijn. De strooiwagens zijn bezig met de laatste ronde. Het zout moet nog worden ingereden.

10:50 De politie Noord-Nederland laat weten dat er 60 meldingen van ongelukken binnen zijn gekomen. Onduidelijk is hoeveel er in onze provincie zijn gebeurd.
10:45 Ook de A7 is inmiddels weer vrijgegeven.
10:10 De A28 tussen knooppunt Julianaplein en Haren is weer vrijgegeven door de politie. De A7 tussen Westpoort en knooppunt Julianaplein is nog wel dicht.
10:05 De bussen van Qbuzz moeten deels omrijden doordat de snelwegen tussen Groningen en Haren en Groningen en Westpoort zijn afgesloten. De bussen rijden wel volgens de normale dienstregeling. Arriva laat weten dat ook de treinen volgens de planning rijden.
9:54 De ANWB waarschuwt automobilisten die vast komen te staan op een gladde snelweg vooral in de auto te blijven zitten. 'Uitstappen is levensgevaarlijk. Er zijn al meerdere mensen aangereden die waren uitgestapt', zegt een woordvoerder.
9:39 Rijkswaterstaat laat weten dat de A7 tussen Leek en bedrijventerrein Westpoort weer open is. Het gedeelte tussen het Julianaplein en Westpoort is nog wel dicht.
9:33 Volgens politiewoordvoerder Anne van der Meer rijden bergingsvoertuigen af en aan om alle auto's weg te slepen. Ook daarom zijn de snelwegen nu dicht.
8:59 De politie heeft de A28 tussen Haren en het knooppunt Julianaplein in Groningen volledig afgesloten. Ook de A7 tussen Leek en Groningen is dicht door de gladheid.

Ongelukken

Bij Leek zijn vier auto's op elkaar gebotst. Daarbij zijn zeker drie gewonden gevallen. Twee personen zijn volgens de politie ernstig gewond geraakt. De twee stapten na het ongeval uit, en werden toen aangereden door een andere auto die van de weg gleed.
Ook op andere wegen gebeurden ongelukken, onder meer op de A7 bij Scharmer, op de A28 vlak voor Groningen en op de N33 bij Delfzijl.

Regen

De wegen zijn spiegelglad geworden doordat regen op de koude ondergrond direct bevriest. Rijkswaterstaat is op weg met strooiwagens, maar doordat strooizout niet kan worden ingereden, is de gladheid lastig te bestrijden.
Heeft u foto's van de gladheid en de ijzel? Stuur ze dan naar redactie@rtvnoord.nl.
Door vele strooiacties in combinatie met stijgende temperatuur lucht en wegdek is gladheid door ijzel eerder vanmorgen grotendeels voorbij
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat)
De A7 is een glijbaan: http://t.co/TdqyPKhkQc
— Lammert de Bruin (@lammert)
code oranje wegens #ijzel voor N-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland http://t.co/dpPyZhecVg
— KNMI (@KNMI)