Liveblog: FC Groningen - AZ (2-4) gesloten #groaz

© RTV Noord
FC Groningen speelt vanmiddag een thuiswedstrijd tegen AZ Alkmaar. De wedstrijd begint om 16.45 uur en is live te volgen via dit liveblog en op Radio Noord in FC Groningen Live.
Liveblog:
90+2' Stadion Euroborg loopt leeg. FC Groningen verliest met 2-4 van AZ Alkmaar.
86' Hoesen krijgt zijn voet net niet tegen de bal na een hoekschop van FC Groningen. De wedstrijd lijkt gespeeld.
82' Doelpunt voor AZ. Henriksen beslist het duel in Euroborg. Het is 2-4 voor AZ.
81' Een mislukte omhaal van Mahi rolt meters naast de goal van AZ. Typerend voor de tweede helft van FC Groningen.
80' Weer twee kansen voor AZ. Gudelj schiet op de voeten van Padt en Henriksen schiet de rebound over.
78' Berghuis is een plaag voor de verdediging. Hij kapt drie tegenstanders uit en kan schieten. Het schot is gekeerd door Padt.
77' De eerste geslaagde actie van Bacuna levert Chery een schotkans op. Maar zijn schot gaat ruim over.
75' Een aanvallende wissel bij FC Groningen. Juninho Bacuna valt in voor Hans Hateboer.
70' Nog twintig minuten. Kan FC Groningen de achterstand nog ombuigen? De laatste keer dat FC Groningen in eigen huis verloor was op 9 maart 2014. Toen verloor de FC met 2-0 van Feyenoord.
67' FC Groningen is geen schim van de ploeg die het in de eerste helft was. Tactische omzetting van AZ-coach John van den Brom lijkt te werken. Hij bracht in de rust Thom Haye voor Guus Hupperts. AZ is toen met twee spitsen gaan spelen, in plaats van met drie.
65' Doelpunt voor AZ. Markus Henriksen schiet de 2-3 binnen. FC Groningen geeft de voorsprong in de tweede helft volledig weg.
64' Wissel bij FC Groningen: Danny Hoesen komt in het veld voor Albert Rusnak.
63' Berghuis schiet de vrije trap net langs de paal. FC Groningen komt goed weg.
62' Kieftenbeld krijgt geel voor een tackle op Berghuis. Hij raakt de bal, maar ook de tegenstander. Fluitconcert van het publiek voor scheidsrechter Van den Kerkhof.
60' Henriksen zet Mühren vrij voor Padt, maar de doelman tikt het schot over. AZ krijgt een corner en zet FC Groningen even onder druk.
59' Doelpunt voor AZ. Uit een corner maakt AZ de 2-2. FC Groningen krijgt de bal niet weg uit de doelmond en Gouweleeuw tikt van dichtbij binnen. De stand is weer gelijk.
58' Botteghin gaat ongelofelijk in de fout. Mühren kan alleen af gaan op doelman Padt. Maar Padt redt.
56' Overtreding Botteghin. Vrije trap van Gudelj gaat net voor het doel van Padt langs. AZ voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk.
53' AZ heeft balbezit en FC Groningen wacht af. Tam begin van de tweede helft.
46' FC Groningen heeft afgetrapt voor de tweede helft. AZ heeft gewisseld: Thom Haye is in het veld gekomen voor Guus Hupperts.
Rust: FC Groningen leidt met 2-1 tegen AZ. Vlak voor rust krijgt FC Groningen nog een tegentreffer. 45+2' Doelpunt AZ. Steven Berghuis tikt vlak voor rust de 2-1 binnen. Gudelj draait zijn voorzet richting de tweede paal. Padt komt niet uit zijn doel en Berghuis scoort.
45' Een mogelijkheid nog voor Markus Henriksen. De middenvelder van AZ duikt op in het strafschopgebied, maar maait langs de bal.
40' Michael de Leeuw maakt zijn twaalfde goal in de competitie. De clubtopscorer staat nu derde op de ranglijst van topscorers in de Eredivisie.
37' DOELPUNT VOOR FC GRONINGEN! De Leeuw schiet FC Groningen op een 2-0 voorsprong! Een afstandsschot van Kieftenbeld wordt slecht verwerkt door doelman Esteban. De Leeuw is het goudhaantje die de bal over de lijn schiet.
35' AZ is voor het eerst gevaarlijk vanmiddag. Hupperts schiet, maar Padt tikt de bal uit de hoek. De afvallende bal wordt weggewerkt door Van der Laan.
33' Gevaarlijk moment voor het doel van AZ. Een mooie voorzet van Mahi komt terecht bij Chery die hem aflegt op Rusnak. De Slowaak ziet zijn schot afketsen tegen het lichaam van Gouweleeuw.
30' FC Groningen is al 25 thuiswedstrijden achter elkaar ongeslagen. Ook vandaag leidt de FC voorlopig.
22' Opnieuw een vrije trap voor Chery. Ditmaal van een meter of 25. Chery schiet de bal ruim naast.
20' FC Groningen is de eerste twintig minuten de baas in Euroborg. Tussenstand: 1-0.
17' Het doelpunt dat viel in de negende minuut komt niet op de naam van Chery. Zijn vrije trap werd van richting veranderd door Steven Berghuis van AZ. In de herhaling is te zien dat Berghuis de bal opzij kopt waardoor de bal achter Esteban verdwijnt.
15' Uit de corner die volgde op de poging van Chery is FC Groningen opnieuw gevaarlijk. Rusnak schiet de afvallende bal net over.
14' Kans voor Chery. De middenvelder kapt Hoedt uit en schiet in de korte hoek. Redding Esteban.
12' FC Groningen krijgt opnieuw een vrije trap. Ditmaal aan de linkerkant van het strafschopgebied. Rusnak schiet de bal huizenhoog over.
9' DOELPUNT VOOR FC GRONINGEN! Vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Chery schiet de bal via de muur achter Esteban. FC Groningen neemt de leiding: 1-0!
5' Rommelige openingsfase. FC Groningen laat AZ niet opbouwen. Nog geen mogelijkheden voor beide ploegen.
1' AZ heeft afgetrapt.
AZ staat met 38 punten vijfde in de Eredivisie. FC Groningen staat momenteel op plek tien, maar kan bij een overwinning weer stijgen naar plek acht.
De opstellingen:
FC Groningen: Padt; Hateboer, Botteghin, Van der Laan, Kappelhof; Chery, Kieftenbeld, Tibbling, Rusnak; De Leeuw, Mahi.
AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Henriksen, Dos Santos, Gudelj; Berghuis, Mühren, Hupperts.