VVD Groningen: 'Gaswinning moet omlaag'

De Groninger Statenfractie van de VVD wil de gaswinning in onze provincie verlagen. De partij stelt voor om in het eerste halfjaar van 2015 niet meer dan 17,5 miljard kuub uit de Groningse bodem te halen.
De VVD hoopt hiermee collega's in Den Haag ervan te kunnen overtuigen de gaskraan verder dicht te draaien.

Geen 30 miljard

De partij zegt nog niet te kunnen zeggen hoeveel miljard kuub gas er per jaar mag worden gewonnen: Als je nu op 30 miljard gaat zitten, kan het zo zijn dat je later in het jaar toch meer nodig hebt', zegt lijsttrekker en gedeputeerde Mark Boumans. 'Daarom moeten we in juni een nieuw besluit nemen. Misschien komen we dan tot de conclusie dat het nog verder naar beneden moet.'

'Niet pappen en nathouden'

De VVD wil ook dat de NAM alle meerkosten betaalt om gebouwen en wegen aardbevingsbestendig te maken. Ook moet volgens de partij het tempo van herstel omhoog en moet de bewijslast worden omgekeerd. 'Niet pappen en nathouden, maar omlaag met de gaswinning', zegt fractievoorzitter Wulfse.

Nieuw besluit

Verder willen de liberalen dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) niet alleen meer kijkt naar wat er onder de grond gebeurt. Ook moet het orgaan kijken naar de leefbaarheid, de schade, het herstel en de brede impact in het gebied. 'We willen voor de zomer een nieuw besluit dat naast seismiciteit alle maatschappelijke kosten en baten, de risico's, het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de resultaten van de lopende onderzoeken meeweegt', zegt Wulfse.
Afgelopen vrijdag liet de PvdA in Provinciale Staten al weten de gaswinning terug te willen draaien naar 30 miljard kuub per jaar. Komende donderdag debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.