Oost-Groningen wil aardbevingsschade ook vergoed hebben

Ook inwoners van Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam moeten aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling voor aardbevingsschade. De vier Oost-Groninger gemeenten dringen hierop aan in een brief aan minister Kamp.
Duizend euro

De schaderegeling geldt op dit moment niet voor de vier gemeenten. De aardbevingsschade wordt wel uitgekeerd in Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, De Marne, Bedum en Winsum. De schade moet dan minimaal duizend euro bedragen.

Onrechtvaardig

Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam willen nu ook in aanmerking komen voor de compensatieregeling. 'Het is volstrekt onrechtvaardig dat bij het toekennen van vergoedingen ten gevolge van aardbevingsschade onderscheid wordt gemaakt waar de gedupeerde woont'.

Schademeldingen

Volgens de vier gemeenten hebben aardbevingen inmiddels tot driehonderd schademeldingen geleid. Inwoners van Oost-Groningen zouden daarom ook recht hebben op compensatie.

Aardschok

Veendam werd op 3 februari nog opgeschrikt door een lichte aardschok. De beving had een kracht van 1,6 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Wildervank.