Zonnehuisgroep Noord trekt bij Inspectie aan de bel

© Archief RTV Noord
Oudereninstelling Zonnehuisgroep Noord is zelf naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestapt vanwege een intern conflict over de kwaliteit van zorg.
Afgelopen najaar stuurden drie verpleeghuisartsen een brief naar het bestuur. De kwaliteit van de zorg was in hun ogen in het geding nu steeds meer ouderen in een verzorgingshuis wonen terwijl ze eigenlijk verpleeghuiszorg nodig hebben. Volgens de artsen zijn verzorgingshuizen niet ingericht op bewoners die zulke zware zorg nodig hebben.
De drie artsen hebben hun ontslag ingediend bij Zonnehuisgroep Noord.

Inspectie

De organisatie besloot de Inspectie voor de Gezonsheidszorg op de hoogte stellen. Die heeft vorige week een bezoek gebracht aan het verzorgingshuis Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn. Het rapport hierover moet nog verschijnen.

Risico's

Volgens woordvoerder Bertil Droste van Zonnehuisgroep Noord is de vraag van cliënten nu eenmaal veranderd. 'Mensen geven aan liever in een verzorgingshuis in hun eigen dorp te blijven wonen dan naar een verpleeghuis te gaan. Ze accepteren eventuele risico's die dat met zich meebrengt.'
'Het is absoluut niet zo dat we verouderde tehuizen hebben. Die zijn wel degelijk geschikt om ook verpleeghuiszorg te doen,' benadrukt Droste.

Extern

Zonnehuisgroep Noord heeft een externe onderzoeker aangesteld. Die gaat kijken hoe de zorg bij de Zonnehuisgroep Noord ingericht moet worden. 'Daarover zijn nu ook gesprekken tussen bestuur, regiomanagers en de behandeldienst,' vertelt de woordvoerder.
'We moeten nu samen bepalen welke grens acceptabel is. We willen geen mensonterende toestanden. We moeten kijken wat redelijk en billijk is,' aldus Droste.