Kamp schroeft gaswinning voorlopig terug

De NAM mag tot 1 juli maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen. Dat heeft minister Henk Kamp zojuist bekend gemaakt in Den Haag. Ook komt er een Nationaal Coördinator Groningen en er worden twee gemeenten extra bij het bevingsgebied gerekend.
Tijdelijk

Voor de totale gaswinning in 2015 heeft de verlaging voorlopig geen consequenties. Nader onderzoek moet uitwijzen of het maximum van 39,4 miljard kuub voor het hele jaar veilig genoeg is of dat de gaswinning omlaag moet.
'Het kabinet zal in juli op basis van de benodigde informatie beslissen of er wegens de veiligheid aanleiding is om de gaswinning verder terug te dringen', zegt minister Kamp. Voor de toekomst wil hij kijken of er een flexibel systeem van gaswinning mogelijk is.

50 miljoen naar Stad

In het pakket van maatregelen staat ook dat er 50 miljoen euro naar de stad Groningen gaat voor het versterken van gebouwen.

H-S en Menterwolde in bevingsgebied

Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde mogen ook aanspraak maken op de regeling waardevermeerdering. Inwoners die meer dan duizend euro schade hebben komen daardoor in aanmerking voor vierduizend euro om de waarde van hun woning te vergroten, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Voor de toekomst wil Kamp een contourenkaart opmaken. Die gaat dan niet uit van gemeentegrenzen. Daarin zouden dan ook delen van de gemeente Groningen kunnen vallen.

Nationaal coördinator

Er komt een nationaal coördinator die met een speciale overheidsdienst er voor moet zorgen dat een pakket aan extra maatregelen de veiligheid en leefbaarheid verder vergroot. Bewoners kunnen dan ook eenvoudiger aanspraak maken op compensatiemaatregelen.

Bevingsbestendig bouwen

Nieuwe woningen moeten voortaan bevingsbestendig gebouwd gaan worden. Bewoners die daarvoor extra kosten moeten maken kunnen rekenen op een vergoeding voor die kosten.