NAM positief over regie Nationaal Coördinator

© RTV Noord/Carl Hoekstra
Het versterken van gebouwen blijft op korte termijn de meest effectieve maatregel om de veiligheid in het bevingsgebied te vergroten. Dat zegt de NAM naar aanleiding van het maandag gepresenteerde pakket extra maatregelen.
De NAM zegt kennis te hebben genomen van de maatregel om tot 1 juli de gaswinning te beperken en zal dit bestuderen. Tot juli mag het gasbedrijf maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de bodem halen.
Over de Nationaal Coördinator voor Groningen is de NAM positief. Directeur Gerald Schotman: 'Publieke regie is nodig bij de weging van de risico's, bij de beperking van de overlast en bij het uitvoeren van het preventieve versterkingsprogramma. De aanstelling van een Nationaal Coördinator maakt hierbij het verschil en helpt maatregelen efficiënt en consistent uit te voeren.'

Opkoopregeling

NAM zegt zich te realiseren dat er een lange weg te gaan is in alles wat er moet gebeuren om de uitdagingen en overlast van aardbevingen aan te pakken en te beperken.
'Ook willen wij onderzoeken of een beperkte opkoopregeling kan bijdragen aan het oplossen van het gevoel van sommige bewoners dat zij opgesloten zitten,' aldus Schotman.
'Wij delen de zorg om de woningmarkt in het gebied. Wij zullen daarom doorgaan met de huidige regeling voor waardedaling, waar al 300 mensen een aanvraag voor hebben ingediend,' vertelt de directeur.