Blokker schrapt 440 banen

'Schokkend' en 'pijnlijk'. Zo reageren de bonden op de aangekondigde ontslagen bij Blokker. De directie van de huishoudketen wil 440 van de 7200 mensen kwijt. Dat gebeurt bij 250 van de 500 winkels. Onduidelijk is nog om welke winkels het gaat.
Maandagavond kort na sluitingstijd werd het personeel in hun eigen winkel door de vestigingsleiders ingelicht over de reorganisatie.

Sluipend

Al eerder stelden de bonden de gang van zaken bij Blokker aan de kaak. Van hun leden kregen ze signalen dat er een sluipende reorganisatie plaatsvindt. Er zou druk op de werknemers met een onbepaald contract worden uitgeoefend om ontslag te nemen. Blokker zou van een groot deel van het vaste personeel af willen om die in te ruilen voor flexibele krachten.

Flexibeler

Nu windt Blokker er geen doekjes meer om. In de aankoniging van maandagavond staat ook dat het personeel dat mag blijven 'flexibeler' moet gaan werken.
FNV Handel weet niet wat dat gaat betekenen. Volgens bestuurder Twan van Lieshout is de directie daar vaag over. 'Als het betekent dat mensen korten moeten gaan werken op contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, gaan we daar niet mee akkoord'.

Sociaal plan

Dinsdagochtend hebben de bonden een gesprek met de directie van Blokker. Allereerst eisen de bonden dan duidelijkheid over alle plannen. Vervolgens gaat het wat de bonden betreft over een goed sociaal plan.
Volgens van Lieshout is daar bij Blokker geld genoeg voor. 'De balans is gezond'. Blokker boekte vorig jaar een winst van 61 miljoen euro.