'Winst is dat NAM geen regie meer voert'

'De grote winst is dat de NAM nu geen regie meer voert', dat zeggen de beide voorzitters van de Dialoogtafel, Jan Kamminga en Jacques Wallage. Ze zijn blij met de aankondiging van de nieuwe rijksdienst aardbevingsschade, aangestuurd door een Nationaal Coördinator.
De rijksdienst moet inwoners van Groningen gaan ondersteunen en prioriteiten aangeven bij het uitvoeren van versterkingsmaatregelen.

Ministers

'De eindverantwoordelijkheid in dit dossier ligt vooral bij de ministers', zegt Wallage. 'Een Nationaal Coördinator heeft toegang heeft tot die ministers, tot de Tweede Kamer, de media. Deze nieuwe rijksdienst is een stap vooruit. Met de NAM als regievoerende partij liepen we steeds meer aan tegen het feit dat er geen knopen werden doorgehakt.'

Kwartiermaker

Voormalig Secretaris-Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) Hans van der Vlist gaat 'kwartier maken'. Hij moet de komende maanden de opzet van deze nieuwe organisatie uitwerken.
'Een stevige man', zegt Wallage over hem. 'Die kan de verbinding tussen Den Haag en Groningen goed leggen. Ervoor kan zorgen dat zo'n groot programma mét de mensen en niet over de mensen heen gebeurt. Ja, het is zeker iemand die binnen kan lopen [bij Henk Kamp] en ook iemand die precies kan zeggen waar het op staat.'