'Speciaal team voor bevingsschade cultureel erfgoed'

Het besluit van minister Kamp om minder gas te winnen in de eerste helft van dit jaar, is een eerste stap. Dat zegt Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken.
Hij is blij met de aanstelling van een onafhankelijk Nationaal Coördinator, die de regie gaat voeren over het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen.

Speciaal team

Maar Breukink vindt ook dat er een speciaal team moet komen voor de schade aan cultureel erfgoed in onze provincie: 'Aan onze instandhoudingsopgave wordt nu geen aandacht besteed.'

Tot 2.000 monumenten

Volgens Breukink gaat dan om 1.500 tot 2.000 monumenten, van boerderijen tot kerken. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft zelf schade aan 35 eigendommen; het geschatte schadebedrag is zo'n zes miljoen euro.

'Snel aan het werk'

Breukink vindt dat een team van specialisten zich nu snel over het behoud van het cultureel erfgoed in Groningen moet buigen. 'Of dat nu binnen het nieuwe apparaat van de Nationaal Coördinator is, of dat de bestaande Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn verantwoordelijkheid neemt', zo zegt hij tegen de NOS.