Groningen is nog niet af van bevingen

Het tijdelijk terugschroeven van de gasproductie in Groningen heeft op korte termijn nauwelijks effect. Dat blijkt uit eerder door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gepubliceerde cijfers.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp maakte maandag bekend dat tot 1 juli van dit jaar maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groninger bodem wordt gehaald. Daarna wordt een besluit genomen of de gaskraan de rest van het jaar nog verder dicht gaat.
Deze maatregel betekent niet dat de kans op aardbevingen de komende tijd veel kleiner wordt. Het adviesorgaan bracht in januari 2013 twee rapporten uit. Daarin wordt geconcludeerd dat de aardbevingen in Groningen die schade veroorzaken pas stoppen bij een maximale productie van 12 miljard kuub gas in een heel jaar.

Hoogst haalbare veiligheid

Volgens het adviesorgaan treden er dan pas geen aardbevingen op in het Groninger gasveld van meer dan 1.5 op de Schaal van Richter. 'Dat is de hoogste haalbare veiligheid', concludeerde SodM destijds.
Ook het terugbrengen van de productie naar 30 miljard kuub per jaar, zoals de oppositie en bestuurlijk Groningen willen, betekent geen einde aan de aardbevingsellende.
Wel neemt de kans dan af dat Groningen wordt getroffen door een aardbeving boven de 3.9 op de Schaal van Richter af met veertig procent. Een zwaardere aardbeving blijft dan toch nog op de loer liggen, blijkt uit de cijfers van het adviesorgaan.

Boven de 1.5 op de Schaal van Richter

Verder is de vraag door hoeveel aardbevingen Groningen bij de productie van jaarlijks 30 miljard kuub per jaar nog wordt getroffen. Het adviesorgaan is daar heel duidelijk in.
Het aantal aardbevingen met een kracht van boven de 1.5 op de Schaal van Richter blijft dan op jaarlijks gemiddeld veertien liggen. En juist aardbevingen van deze omvang hebben tot nu toe de nodige schade aangebracht aan huizen en gebouwen.