Aardbeving in waddengebied 'aan de wandel'

© knmi.nl
De aardbeving van ruim een week geleden in het waddengebied heeft zich veel dichterbij Delfzijl voorgedaan dan aanvankelijk door het KNMI werd vermeld. Inmiddels zijn de gegevens op de site van meteorologische dienst aangepast.
In eerste instantie lag het epicentrum zeven kilometer verder het wad op; vlakbij Duitsland, ter hoogte van Emden. Volgens seismoloog Läslo Evers van het KNMI is de locatie veranderd na een verdere analyse van de eerste gegevens.

Buiten netwerk

De aardbeving op het wad had een kracht van 1.6 op de Schaal van Richter. Volgens de woordvoerder is de grote verschuiving verklaarbaar. 'Deze locatie op het wad ligt buiten ons netwerk. Dat maakt het allemaal wat onbetrouwbaarder. Dat verklaart deze afwijking', licht Evers toe.
Overigens zijn ook eerder de locaties van aardbevingen in latere instantie aangepast. Daarbij ging het onder meer om de veelbesproken aardbeving van 30 september bij de stad Groningen.

Van Ten Boer naar Garmerwolde

Het KNMI meldde aanvankelijk dat bij die beving het epicentrum bij Ten Boer lag. Een paar dagen later bleek dat bij Garmerwolde, twee kilometer dichter bij de stad, te zijn.