Nieuwbouw Hanzehogeschool komt weer op gang door 50 miljoen Kamp

De Hanzehogeschool in Groningen kan dankzij de toezeggingen van minister Kamp weer verder met drie grote nieuwbouwprojecten.
Minister Kamp liet maandag weten dat de stad Groningen 50 miljoen euro krijgt voor het versterken van gebouwen waarin veel mensen samen komen en voor nieuwbouwprojecten die anders vertragen. De Hanzehogeschool maakt aanspraak op enkele miljoenen.

Projecten Hanze

De hogeschool heeft kosten gemaakt om de nieuwbouwplannen aardbevingsbestendig te maken. Zo is het ontwerp voor de verbouw van het Prins Claus Conservatorium aangepast. De Hanzehogeschool moest daarvoor extra panden aankopen. Dat kostte 1,3 miljoen euro.
Verder lagen er plannen voor nieuwbouw bij het Wiebengacomplex. Die zijn uitgesteld, omdat eerst berekend moest worden hoe het verder moet.
Ook het ontwerp voor de nieuwbouw van energieproeftuin EnTranCe is aangepast. De werkzaamheden daar zijn inmiddels weer begonnen. Nu Kamp geld beschikbaar heeft gesteld, kunnen al deze projecten weer in gang worden gezet.

Elf gebouwen

Een aantal gebouwen van de Hanzehogeschool stond ook op het lijstje van elf panden, waarvan bekeken zou worden hoe ze aardbevingsbestendig te maken zijn. Het idee was vervolgens een methode te ontwikkelen die ook op andere panden toepasbaar zou zijn. Dat is niet langer de bedoeling.
Wel worden de elf panden zelf op kosten van Kamp aangepast volgens de nieuwe aardbevingsnormen.

Niet reageren

Op het lijstje van elf staan ook panden van de Rijksuniversiteit en het UMCG. Beide organisaties willen dinsdag niet reageren op wat de 50 miljoen van Kamp betekent. De gemeente Groningen komt woensdag met een persconferentie.