Opstelten: 'Staat valt niets te verwijten bij treinkaping De Punt'

© RTV Drenthe
De Nederlandse autoriteiten zijn niet aansprakelijk voor schade bij nabestaanden van de omgekomen treinkapers van De Punt. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie geschreven.
Nabestaanden krijgen dus geen schadevergoeding.
Advocate Liesbeth Zegveld had begin november 2014 namens de nabestaanden de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld. Reden daarvoor was het 'onrechtmatige' ingrijpen. Tijdens de interventie zouden de betrokken speciale eenheden kapers opzettelijk hebben gedood.

Buitenproportioneel

Ook hebben de speciale eenheden volgens de nabestaanden onnodig veel geweld gebruikt en geschoten op lijken.
In juni 1977 werden zes kapers gedood tijdens de bevrijdingsactie bij de treinkaping. Uit onderzoek van de overheid is niet gebleken dat deze actie onrechtmatig en buitenproportioneel is geweest.
De minister antwoordt de nabestaanden dat deze door hen genoemde feiten en veronderstellingen uit hun context zijn gehaald. Daardoor trekken ze 'vergaande en veelal onjuiste conclusies'.

Geweld was nodig

Er zijn geen kapers opzettelijk doodgeschoten, benadrukt Opstelten. 'De gijzelnemers waren niet bereid om vrijwillig de gijzeling te beëindigen. Dit in weerwil van de vele pogingen om de gijzelnemers hiertoe te bewegen.'
'Het beëindigen van de gijzeling kon uitsluitend door gebruik te maken van geweld. Daarbij was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden.'