'Verhuis iedereen uit bevingsgebied en draai de gaskraan open'

De gaskraan moet niet dicht, maar juist verder worden opengedraaid. Bewoners uit het bevingsgebied moeten verhuizen. Dat zegt de nieuwe Kamerfractie DENK.
DENK bestaat uit de voormalige PvdA-leden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. De twee stapten eind vorig jaar uit de partij omdat ze het niet eens waren over het integratiestandpunt van de PvdA.

Volgens de nieuwe partij moeten de mensen in het aardbevingsgebied worden uitgekocht. De regio moet dan een natuurgebied worden.

Doormodderen
Als iedereen is vertrokken, kan de gaskraan verder worden opengedraaid. Met het extra geld dat dit oplevert, kan de uitkoop betaald worden. Hiermee verdient de staat volgens DENK zo'n 2,4 miljard euro per jaar extra.

'Herstel en preventief versterken is natuurlijk voor bewoners een drama', zegt Kamerlid Öztürk van DENK. 'Daarom zeggen wij: niet doormodderen op de huidige weg, maar durf een totaal ander pad in te slaan.'

Krimpdorpen
Volgens de tweemansfractie kunnen de mensen uit het bevingsgebied verhuizen naar bijvoorbeeld krimpgebieden. 'Door de komst van de nieuwe bewoners, kunnen bewoners van krimpdorpen hun noodzakelijke voorzieningen veilig stellen, zoals scholen en postagentschappen', meent Öztürk.

De tweemansfractie presenteert haar plannen donderdag tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer.

Lopend Vuur
Stem ook op de stelling in ons Lopend Vuur: 'Voor een half miljoen ben ik weg oet Grunnen!'
Meer over dit onderwerp:
krimp dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws