Reanimeren jonge drenkelingen niet altijd zinvol

© Erik Hogeboom
Het is medisch gezien niet zinvol om kinderdrenkelingen, die een hartstilstand hebben en onderkoeld zijn, langer dan dertig minuten te reanimeren. Dat zegt onderzoekster Joke Kieboom van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Kieboom onderzocht alle 736 gevallen in Nederland van jonge drenkelingen die de afgelopen twintig jaar zijn opgenomen in een van de acht universitaire medische centra.

Hersenbeschadiging

160 kinderen bleken bij het starten van de reanimatie een hartstilstand te hebben in combinatie met onderkoeling. In 98 gevallen werden deze drenkelingen langer dan dertig minuten intensief gereanimeerd. 90 procent van de kinderen kwam te overlijden en de overige 10 procent had zeer ernstige hersenbeschadigingen.

Duidelijke conclusie

Volgens Kieboom levert deze studie een heel duidelijke conclusie op, zij het helaas niet een positieve: 'Het is duidelijk dat langer dan dertig minuten reanimeren bij deze kinderen geen goede medische uitkomst meer oplevert. Hoe moeilijk dit ook is, daar zullen wij eerlijk over moeten zijn en naar moeten handelen.'

Aanpassen richtlijnen

Kieboom pleit voor het aanpassen van de medische richtlijnen op dit terrein. Haar onderzoek is woensdag in de British Medical Journal gepubliceerd.