Taakstraf voor kleine schakel in grote hennepzaak

© Jos Schuurman/FPS
Een 30-jarige Stadjer die betrokken is bij een grote hennepzaak vorig jaar, heeft een taakstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen.
De straf krijgt hij voor medeplichtigheid aan het kweken van hennep en voor het aftappen van stroom. Daarnaast moet hij netbeheerder Enexis een schadevergoeding van zo'n 4.500 euro betalen.

Invallen

De politie ontdekte vorig jaar dat een georganiseerde groep West-Afrikanen verschillende hennepkwekerijen in Groningen beheerde.
Op 25 februari deed de politie invallen in huizen en gebouwen waar hennepkwekerijen zouden zitten.
Ook bij de flat van de Groninger aan de Adriaan Pauwstraat werd een inval gedaan. Bij hem thuis werden 169 planten aangetroffen.

Bloemenbedrijf

De Groninger, zelf ook afkomstig uit Guinee, zegt zelf dat hij niets van de hennepkwekerij af wist. Hij zou voor de danskroeg Shadrak in de Peperstraat twee Chinezen hebben ontmoet, die een bloemenbedrijf in zijn huurwoning wilden beginnen. Hij kreeg daarvoor 500 euro per maand.
Omdat volgens hem zijn neus niet goed werkt, heeft hij niks geroken. Ook was hem niks vreemds aan zijn woning opgevallen.

Ongeloofwaardig

De rechter vond dit ongeloofwaardig, omdat de woonkamer en slaapkamer in het huis door de bende waren afgetimmerd en niet betreed mocht worden. Ook lagen er dikke kabels in de gang voor de stroom.
Voor verdere betrokkenheid bij de criminele bende is geen bewijs.