Gaat het om de miljarden?

Wordt het 33 miljard? Of gaan we naar 35? Nu is het nog 39,4. Misschien naar 30?
Het zijn de getallen waar donderdag in de Tweede Kamer over gesproken wordt. Wie het nieuws volgt kan de indruk krijgen dat het in Den Haag nergens anders om draait. Maar welke verhalen gaan achter die getallen schuil?
'Mijn huis zakt langzaam in elkaar zo. Er moet echt iets gaan gebeuren.'

Geen logeerpartij

Odilia Janssen uit Rottum wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. We zagen haar in onze serie Beven op de Bult. Hierin vertelden tien Rottumers hoe ze omgaan met de aardbevingen in onze provincie. In het dorp staan namelijk vijftig huizen, en elke woning heeft aardbevingsschade.
Odilia's huis staat deels op instorten. Het is zo erg dat haar kleinzoon Max niet meer komt logeren, omdat ze bang is dat hem tijdens een aardbeving iets overkomt.

Nieuwe schade

In de zomer van 2014 stond haar huis in de stutten, omdat één zijmuur het dreigt te begeven. Daar is in februari 2015 niets aan veranderd. Sterker nog: ze heeft nu nog meer schade. 'Ik zie het soms bijna met de week erger worden. Alle voegen vallen eruit. Bovenin zitten er bijna geen voegen meer in. Ze vallen allemaal op de grond.'
Ook heeft ze nu aan de andere kant van haar woning last van lekkage. 'Het is zo erg dat ik in ieder geval een handdoek in de vensterbank heb liggen omdat er toch zoveel water naar binnen komt dat ik dat moet opvangen', vertelt Odilia.

Niet veilig thuis

De schade wordt nog niet hersteld omdat Odilia en de NAM het niet eens kunnen worden over het schadebedrag. Dat loopt in de tienduizenden euro's.
Na bijna twee jaar is er dus nog altijd niets gebeurd aan haar woning. Daar maakt ze zich zorgen om: 'Het wonen met zoveel schade aan je huis en de voortdurende angst voor een volgende beving vind ik echt een beperking. Dat je niet echt ontspannen bent in je huis, dat is natuurlijk niet goed.'

Vertrouwen

Ondertussen blijft de NAM naar gas boren in onze provincie. Hoeveel miljard kuub er dit jaar uit de grond wordt gepompt is deze week het gesprek van de dag in Den Haag. Maar niet in Rottum.
'Ik hoop dat de uitkomst van het debat ervoor zorgt dat er voor iedereen wat meer rust komt. Dát hoop ik. En als de NAM werkelijk z'n best zou doen om mensen vertrouwen te geven, en denk ik dat het wel goed komt. Dan willen mensen hier wel wonen. En dan is een aardbeving zo nu en dan helemaal niet zo erg.'