Google zoekt lokaal personeel voor datacentrum Eemshaven

Google is gestart met de werving van personeel dat straks het datacenter in de Eemshaven moet bemannen.
Het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat er vooral mensen uit de regio aan het werk moeten.

Dat is voor Google goed omdat deze mensen in het gebied zijn ingewerkt en al netwerken hebben. Daarnaast wil het bedrijf zich echt in de regio vestigen en niet alleen profiteren van de locatie.

Ambassadeur van de regio

Volgens manager Hardware Operation Dieter Kern treedt Google als ambassadeur van de regio op. Lokaal personeel krijgt in principe voorrang. Er zal wel buitenlands personeel nodig zijn, als blijkt dat bepaalde kennis hier ontbreekt.

Geen IT'ers

Een groot misverstand is volgens Kern dat Google vooral IT-specialisten zoekt. Dat is niet zo. Het zijn juist civiele technici, ingenieurs en hardware-specialisten. 'Je moet ons zien als een soort fabriek die data produceert. We hebben dus ook fabriekspersoneel nodig. Bijvoorbeeld: mensen die onze koelsystemen onderhouden. Op termijn zullen er wel wat IT-specalisten nodig zijn, maar in principe wordt de software elders ontwikkeld. '

150 banen

Uiteindelijk is er in het datacenter werk voor zo'n 150 mensen. In eerste instantie zoekt Google er maximaal vijftig. Die kunnen in elk geval begin volgend jaar aan het werk. Dan gaat het eerste deel van het datacentrum open.

1000 mensen voor bouw

Voor de bouw van het datacentrum zijn zo'n duizend mensen nodig. Ook daarvoor zoekt Google met name in het gebied. Op dit moment komt volgens het bedrijf zo'n driekwart van de bedrijven die op de bouwplaats aan het werk uit de regio.