SamenOud levert toch geen lagere zorgkosten op

© Jos Schuurman/FPS
Het project SamenOud in Veendam, Pekela en Stadskanaal waarbij ouderen die nog thuis wonen intensieve begeleiding krijgen, levert toch geen lagere zorgkosten op. Dat blijkt uit de resultaten over de afgelopen jaren.
In 2013 leek het erop dat de zorgkosten voor ouderen jaarlijks met bijna
afnamen. Dit zou komen doordat door 75-plussers langer thuis kunnen wonen wanneer ze extra begeleiding krijgen. Ook zouden ziektes in een eerder stadium worden ontdekt.
Die effecten zijn toch niet aangetoond.

Minder gezondheidsproblemen

De onderzoekers zijn verder wel te spreken over de resultaten. Zo ervaren ouderen na een jaar SamenOud minder gezondheidsproblemen. Ook voelen deze problemen als minder ernstig, terwijl ze feitelijk niet minder zijn geworden.

Regie

De onderzoekers denken dat de begeleiding door Ouderenzorg Teams zorgt dat ze minder last hebben van de gevolgen van het ouder worden. Ouderen zeggen zich meer geborgen en veiliger te voelen en voelen dat ze meer regie over hun eigen leven hebben. Ook zijn ze beter te spreken over de kwaliteit van de zorg.
SamenOud gaat in elk geval door tot de zomer van 2017. Er doen zo'n 1500 ouderen aan mee. Onlangs is het project ook in Drenthe gestart.