Celstraf voor 19-jarige relschopper Hoogkerk

© Sammie Lobo / 112Groningen
Een 19-jarige man uit Groningen, die op 30 december vorig jaar bij de rellen om de straatvuren rond Oud en Nieuw in Hoogkerk de politie met stenen bekogelde, heeft daarvoor een celstraf van 106 dagen gekregen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. De overige 16 dagen heeft hij al in voorarrest uitgezeten.
'Maat is vol'

Dat is flink hoger dan de officier van justitie in gedachten had. Die eiste namelijk 24 dagen voorwaardelijke celstraf op de 16 dagen voorarrest. De rechter vond dat de jongen, die al twee keer eerder door de kinderrechter was veroordeeld voor geweldsmisdrijven, beter had moeten weten: 'De maat is vol.'
Vlak voor de jaarwisseling was het onrustig in Hoogkerk. In het weekeinde voor Oud en Nieuw werden op het Nijverheidsplein vuren gestookt. Toen de politie wilde ingrijpen, werden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen.

Zero tolerance

De politie kondigde een zero tolerance-beleid af. Ook op de volgende avonden was het onrustig, waardoor de ME er aan te pas moest komen. De verdachte zei overigens niets van het strenge beleid af te weten, want hij woonde zelf niet in Hoogkerk.

ADHD

De jongen, die onder meer ADHD heeft en volgens zijn advocaat beïnvloedbaar en impulsief is, stond al onder toezicht. Hij kreeg na zijn eerdere misstappen begeleiding en dat ging goed, totdat hij rond Oud en Nieuw weer bier dronk en met de verkeerde vrienden in aanraking kwam.

Enkelband

Sinds 16 januari woont hij thuis bij zijn ouders, maar met een enkelband. Ook moet hij zich melden bij de reclassering, dagbesteding volgen, komt de wijkagent regelmatig langs voor controle en heeft hij een alcoholverbod. Dat moet volgens de rechter voorlopig zo blijven.