Het gasdebat: wat gaat er gebeuren?

© ANP / Bart Maat
De Tweede Kamer debatteert vanaf half twaalf over de gaswinning in Groningen. Wat kunnen we daar van verwachten, en hoe houdt RTV Noord u daarvan op de hoogte?
We zenden het hele debat
. Tijdens schorsingen hebben we interviews met betrokkenen in Den Haag en geven deskundigen hun mening over het verloop van het debat.
Op radio zijn we er regelmatig bij met interviews en sfeertekeningen. Verder praten we u de hele dag bij over de woordenwisselingen tussen de Kamerleden.

Hoe laat beginnen we?

Donderdagmorgen hebben wij een liveblog online gezet over de busreis van Groningers naar Den Haag. Om kwart over tien is er een demonstratie op het plein voor de Tweede Kamer, daar zijn we live bij. Om half twaalf begint het debat. Onze verslaggever Suzanne Stoppels zit in Den Haag en houdt een liveblog bij. RTV noord zendt het debat dus live uit, tot het bittere eind.
Wanneer dat einde is, is nog onbekend. Sommigen verwachten dat er rond 18:00 uur een punt wordt gezet. Anderen verwachten dat we doorgaan 'tot de kroketten' (een term die vaak in de politiek wordt gebruikt als een vergadering tot na elf uur 's avonds doorgaat).

Waar gaat het nou precies over?

Het debat gaat in brede zin over de gaswinning in Groningen. Het spitst zich toe op de vraag hoeveel gas er veilig uit de bodem gepompt kan worden. Minister Kamp heeft gezegd dat er tot juli maximaal 16,5 miljard kuub gas mag worden opgepompt. Nader onderzoek moet dan aantonen of de productie na die datum omhoog of omlaag kan.
Veel oppositiepartijen vinden dat het kabinet nu moet uitspreken dat er dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald. Daarmee zou de leveringszekerheid niet in gevaar komen. Of het er dan veiliger op wordt, is trouwens (nog) niet bekend.

Wordt het nog spannend?

Het leek erop dat minister Kamp eerder deze week de angel uit het debat haalde, met zijn maximum van 16.5 miljard kuub. Maar PvdA-voorman Diederik Samsom stak de angel weer terug, door te stellen dat de gasproductie ook ná juli terug moet. Daarmee lijkt er een verschil van mening te zijn tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA.
Een buitenkansje voor de oppositie dus. De verwachting is dat vooral de coalitiepartijen het zwaar voor de kiezen krijgen, donderdag. En die gaan terugvechten. De termen 'draaikont', 'u-bocht', 'twijfelaar', 'gratis geld' gaan gegarandeerd vallen.
Aan het eind van het debat worden er moties ingediend. Dan wordt pas echt duidelijk hoe ver de verschillende partijen willen gaan. De moties worden donderdagavond nog in stemming gebracht.