Eska sluit bouwcontract voor omstreden vergassingsinstallatie in Hoogezand

© Google Street View
Eska Graphic Board gaat door met de bouw van een omstreden vergassingsinstallatie in Hoogezand. Het bedrijf heeft een contract gesloten met Leroux & Lotz Technologies.
De kartonfabrikant steekt 14,5 miljoen euro in de installatie, die in de tweede helft van volgend jaar in gebruik moet worden genomen. Een deel van het bedrag, 4 miljoen euro, komt uit subsidie.

Juridische procedures

De bouw van de vergassingsinstallatie is omstreden: buurtbewoners, burgerinitiatief Tegengas en woningcorporatie Steelande Wonen vrezen milieuvervuiling en geluidsoverlast.
Ze hadden daarom bezwaar aangetekend tegen het opnemen van de vergasser in het bestemmingsplan. De Raad van State stelde de gemeente Hoogezand-Sappemeer eind januari in het gelijk.

Miljoenenbesparing

De vergassingsinstallatie gaat reststoffen die vrijkomen bij de productie van karton uit oudpapier vergassen. Deze reststoffen worden nu elders verbrand.
Het gas zal worden gebruikt voor het opwekken van stoom voor de eigen kartonmachines. Volgens Eska Graphic Board wordt hiermee op jaarbasis 18 miljoen kubieke meter gas bespaard.